morwa biała

Właściwości lecznicze morwy białej. O czym warto wiedzieć?

Morwa biała to średniej wielkości drzewo liściaste, występujące powszechnie w Polsce. Kiedyś sadzono całe aleje morwowe, dzisiaj częściej spotyka się te dziko rosnące. Roślina pochodzi z Azji południowo-wschodniej, ale świetnie radzi sobie w klimacie środkowej Europy. Właściwości morwy białej odkryli Chińczycy i jest ona szeroko stosowana w chińskiej medycynie ludowej. Obecnie w farmaceutyce na całym świecie, wykorzystuje się zarówno owoce jak i liście morwy białej. Co takiego jest w tej niepozornej roślinie? O czym warto wiedzieć przed zastosowaniem suplementów na bazie morwy?

Owoce morwy białej

Jeśli chodzi o walory smakowe morwy, to najwięcej zwolenników ma morwa czarna i czerwona. Białe owoce są dość słodkie, ale łagodne i delikatne. Owoce morwy białej znalazły zastosowanie przy obniżaniu gorączki oraz wspomagająco przy infekcjach dróg moczowych, ze względu na działanie moczopędne. Aby cieszyć się właściwościami morwy białej wystarczy kupić sadzonkę w dobrze zaopatrzonym internetowym sklepie ogrodniczym.
Morwa ma w sobie dużo witaminy C, wapnia i żelaza. 100 gramów owoców zawiera:

  • 321 kcal,
  • 10,7 g białka,
  • 398 mg witaminy C,
  • 286 mg wapnia.

Jak morwa działa na nasz organizm?

Suszone owoce morwy białej nieco inaczej wpływają na organizm. Mają więcej cukrów, dlatego były używane jako wysokokaloryczna przekąska. W dawnych czasach suszone owoce stosowano przy problemach ze wzrokiem, obrzękach i nadciśnieniu. W samej Azji stosowano sproszkowane owoce jako słodzik do dań. Inaczej wygląda także zawartość witamin w suszonej morwie białej. Jest bogata w witaminę B2, żelazo, chrom i miedź. Dlatego wspiera funkcjonowanie wzroku i odporność. Internetowe sklepy ogrodnicze często oferują suszone owoce morwy białej.

Liście morwy białej

Dobroczynne właściwości morwy białej można docenić także korzystając z jej liści. Sprzedaje się je w formie suszu, który zaparza się tak jak herbatę. Napar z liści wspomaga walkę z cukrzycą, ponieważ sprzyja utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Pomaga także w przeziębieniu i grypie, ponieważ łagodzi stany zapalne gardła i wzmaga pocenie. Herbata z liści morwy jest bogata w antocyjany, witaminę C i flawonoidy. Te składniki mają silne właściwości antyoksydacyjne, dlatego spowalniają procesy starzenia. Dodatkowo picie herbatek z morwy może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Kiedy warto sięgnąć po morwę białą?

morwa biała
Źródło: Pixabay.com

Właściwości morwy białej mogą się przydać diabetykom i cukrzykom. Warto ją stosować także profilaktycznie, przy problemach z metabolizmem cukru, ze względu na jej właściwości hipoglikemiczne. Co ciekawe, mimo wysokiej zawartości cukru w owocach morwy, jej ekstrakt jest polecany dla osób odchudzających się. Ta substancja działa na enzymy zawarte w jelitach, przez co spowalnia rozkładanie się cukrów złożonych. W rezultacie węglowodany wchłaniają się wolniej, przez co ogranicza się odkładanie tkanki tłuszczowej. Po za tym herbatka z liści morwy białej hamuje ochotę na słodkości. Morwa przyda się także przy przeziębieniu.

Jak włączyć morwę do diety?

Najwygodniej było by móc hodować morwę we własnym ogródku. Sadzonki tego wspaniałego drzewa, znajdziemy w internetowym sklepie ogrodniczym https://www.podkarpackiesady.pl/37-morwy.

Najłatwiej włączyć do diety świeże owoce morwy białej. Są bardzo smaczne, ale występują tylko w okresie letnim – zaczynają dojrzewać w lipcu.

Łatwo dostępne są suszone owoce, które będą pasowały do jogurtu czy muesli. Stanowią dobrą alternatywę dla słodyczy i mogą być przekąską między posiłkami. Podobnie jak rodzynki czy żurawina świetnie sprawdzają się w domowych ciastach. Występują też jako dodatek do produktów spożywczych dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Picie naparu z liści nie wymaga wiele wysiłku, a sama herbatka jest ogólnodostępna. Suszone liście wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać, aż się zaparzą. Smak może nie przypaść do gustu od razu, ale z czasem stanie się przyjemniejszy. Żeby móc zauważyć efekty działania morwy, trzeba stosować ją regularnie. Przy odchudzaniu lepiej uniknąć spożywania suszonych owoców, ze względu na wysoką zawartość cukru.

 

 

One Reply to “Właściwości lecznicze morwy białej. O czym warto wiedzieć?”

  1. Kornelia Kowal pisze:

    Z owoców morwy białej co roku robię dżem, marmoladę, kompot i nalewkę. Nie dość, że zdrowe to także przepyszne! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close