Przechowywanie chleba w dobrym chlebaku

Jaki jest dobry chlebak?

Aranżując kuchnię, skupiamy się przede wszystkim na meblach oraz sprzęcie AGD. Tymczasem równie istotny jest wybór dodatków, które ułatwiają codzienne przygotowywanie posiłków, a także ich przechowywanie. Obowiązkowym akcesorium jest chlebak, czyli pojemnik służący do przechowywania chleba. Jak wybrać dobry pojemnik na chleb?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze chlebaka?

Wbrew pozorom wybór chlebaka to nie takie proste zadanie. Szczególnie jeżeli zależy nam, aby pełnił zarówno funkcję praktyczną, jak i designerską. Sklepy oferują różnorodne chlebaki, które różnią się od siebie kształtem, rozmiarem, ceną, ale przede wszystkim materiałem. Co wziąć pod uwagę przy zakupie tego dodatku?

  1. Pierwszym aspektem, na który warto zwrócić uwagę, jest rozmiar chlebaka. Wszystko zależy od ilości domowników oraz tego, ile pieczywa będziesz przechowywać. Przed zakupem ustal również miejsce, w którym będzie stał pojemnik. Dzięki temu ocenisz, jakiej wielkości może być chlebak. Jeżeli będziesz trzymać go na blacie, to pamiętaj, że chlebak dużych rozmiarów zajmie sporą część powierzchni blatu. Tym samym zmniejszy część roboczą.
  2. Pojemnik na chleb nie tylko jest funkcjonalny, ale również stanowi ciekawą ozdobę kuchni. Jeśli ma być widoczny, zwróć uwagę na jego design. Wybierz taki model, który będzie pasował do aranżacji kuchni i stworzy spójną całość z pozostałymi elementami wyposażenia.
  3. Materiał. Kluczowy jest wybór materiału, z którego wykonany jest chlebak. Najpopularniejsze są chlebaki drewniane, bambusowe, ceramiczne i porcelanowe, plastikowe, a także metalowe. Każdy z nich ma swoje zalety, ale również i wady. Ostateczny wybór zależy od twoich indywidualnych preferencji i potrzeb.

Z jakiego materiału chlebak jest najlepszy?

Pojemniki na chleb mogą być wykonane z różnych materiałów, co wpływa na ich użytkowanie. Najpopularniejsze są chlebaki:

  • ceramiczne i porcelanowe — ich zaletą jest łatwość w utrzymaniu czystości. Co ważne, materiały te nie wchodzą w reakcję z przechowywanym pieczywem, nie pochłaniają zapachów i się nie odbarwiają. Ceramika jest odporna na korozję i detergenty, co zdecydowanie wydłuża żywotność. Przechowywane w nich pieczywo nie wysycha i zachowuje zarówno swój smak, jak i chrupkość,
  • drewniane — ich niewątpliwym atutem są walory estetyczne. Chlebak drewniany doskonale odnajdzie się w każdym stylu. Przechowywane w nim pieczywo nie wysycha zbyt szybko,
  • bambusowe — chlebak bambusowy wykazuje podobne cechy co drewniany pojemnik. Jego zaletą jest trwałość, ponieważ nie ulega korozji i nie odkształca się pod wpływem detergentów. Dzięki temu utrzymanie go w czystości jest dość proste,
  • metalowe – są lekkie, łatwe w utrzymaniu czystości, a do tego ładnie się prezentują. Niestety metal nie jest odporny ani na korozję, ani na skoki temperatury, które panują w kuchni,
  • plastikowe — ze względu na niską cenę cieszą się sporą popularnością. Są lekkie, wytrzymałe, praktyczne i łatwe w utrzymaniu czystości. Jednak nie zapewniają cyrkulacji powietrza, przez co pieczywo szybciej się psuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close